Артур Шопенхауер

Животът е като махало, което се люшка между кихавицата и прозявката

~ Шопенхауер

В началото на цялото битие стои само една непроницаема, неограничена, ирационална и напълно безсмислена чаша с джин.

~ Шопенхауер
 „Хандбалът носи със себе си унищожаването на егоистичната индивидуална воля, особено когато губиш с резултат 120:2.
~ Шопенхауер
В края на краищата, колкото и да са успехите му, брат ми Хегел все някога ще стане това, което винаги е искал- собственик на ферма за камили.
~ Шопенхауер

Буда? Искаше ми се да го познавам, но дори и да беше така, аз никога нямаше да спра да карам колелo.

~ ШопенхауерАртур Шопенхауер (1788-1860) е псевдонимът на известния немски философ Свами Вивекананда Говинда. Шопенхауер е брат на видния представител на течението абсолютен идеализъм Георг Вилхелм Фридрих Хегел. Забележителна е историята за съперничеството между двамата братя, което превръща по-големият Хегел в университетски преподавател, а Шопенхауер- в представител на тибетски песимизъм, популярно течение в комиксите през 18 век.


Ранни годиниРедактиране

Роден в пруския град Данциг, днешен Гданск в Полша, на ранна възраст младият Артур напуска своя роден град и отива за Седем години в Тибет, което бива описано в едноименния филм с Брад Пит. В Лхаса, родния град на майка му Йоана, детето Шопенхауер се запознава с Лама Акикришна, който го насочва към бъдещите философски принципи, стоящи в основата на европейския тибетски песимизъм. През 1814 г. той се завръща в Германия, където основава хандбалния клуб „Висла” (Данциг).


ТворчествоРедактиране

Благодарение на приходите от дейността на клуба, той успява да издаде през 1819 огромната си поредица „Светът като воля и представа”, състояща се от общо 1821 комикса. В тях той излага своите идеи, които отричат забавленията и изискват скромен начин на живот, основани на Четирите благородни истини на религията будизъм. Шопенхауер така и не успява да направи академична кариера заради упоритият отказ на брат му Георг Вилхелм Фридрих Хегел да го допусне в Университета на Йена. В резултат на това се стига до най-голямото поражение в историята на хандбалния отбор на Университета на Йена, именно от „Висла” (Данциг), с резултат 2:120. Твърди се, че самият Шопенхауер е играл под прикритие и е отбелязал 89 гола, които му носят титлата „Господарят на Йена”, която от векове дава кралят на Прусия.


Последни годиниРедактиране

Последните години от живота си той прекарва в Италия, където той изучава езерото край Комо. Самоубива се през 1860 година във Франкфурт на Майн, след като получава писмо от Чарлс Дарвин, което по научен път опровергава тибетския песимизъм.


ВлияниеРедактиране

Отношението към тибетския песимизъм днес е крайно отрицателно. Комиксите на Шопенхауер влизат в Списъка за забранени книги и плодове на Кралицата на Обединеното кралство. Наскоро, през 2003 г., излезе книгата на актьора и философ Леонардо ди Каприо „Насаме с Шопенхауер”, в която той яростно отрича основните принципи на тибетския песимизъм, обосновавайки се с вярата. Влиянието на философията на Шопенхауер е изключително силно в музиката на немската група „Рамщайн”. На него е посветен сингълът „Ich tut dir weh”, поради което той бива забранен за дълго в Германия.