Ивайло Брусовски е български кинорежисьор и актьор. През 2000 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ — София, специалност "Актьорско майсторство " и 8 години по-късно „Кино и телевизионна режисура“ в Санкт Петербург.

Той стъпва на театралната сцена още на 3 години в „Ричард III“ от Уилям Шекспир. Негови родители са актьорът Николай Ангелов — Микей ( " Записки по българските въстания ", " Масово чудо " — 1981, " Господин за един ден " — 1983, " Маргарит и Маргарита " — 1989 и др. ) и балерината Дора Иванова. Като дете изиграва много роли на сцената на Русенския Театър. Записва се в ученическата театрална студия на актьора Косьо Станев.

След като се уволнява от Военноморския флот учи " Бизнес и мениджмънт " в Русенския Университет. Съвместно с това работи в РТВЦ към Българската Национална Телевизия и завършва курс по Художествена фотография. През 1996 е приет в НАТФИЗ. През 1999 година взема участие в Театралния фестивал в гр. Шарльовил, Франция. През същата година с решение на съда сменя фамилията си ( оригиналното му име е Ивайло Николаев Димитров ). Автор е на пиесите: „W.G.C. II - Пикник на неравна почва“,„W.G.C. III - Забранено за възрастни !“, „W.G.C. I - Деветият километър“,„Черният Обелиск“ (драматизация по романа на Ерих Мария Ремарк), „Хавайска дупка“, „Дон Кихот Де Ла Мачо“, „Х. П. като Хари Потър“, и др.

От 11 Ноември 2001 година преподава актьорско майсторство на ученици и кандидатстуденти. Автор е на музиката към театралните постановки: „Шест целувки“ от Анна Петрова, режисьор Владимир Петков, „Бягство в приказния свят“ по Димитър Димитров, режисьор Надя Асенова , "Господа, другари, пичове и дами" от Виктор Ляпин, режисьор Владимир Петков, „Купонът“ от Златка Керемедчиева, режисьор Искра Иванова, " Боб " от Елин Рахнев, режисьор Владимир Петков и др.

Роли в театъра: Валер в „Тартюф“ на Молиер, Еди Малоун в мюзикъла „Докосни ме“ от Анна Петрова, Макс в „Хайде да убием Матилда“ от Орлин Дяков, Художникът в „Картината“ от Йожен Йонеско, Игото в „Опит за летене“ от Йордан Радичков, Вичо в „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, Кратун в „Напразни усилия на любовта“ от Уилям Шекспир, Пристава Вичо в „Съмнително лице“ от Бранислав Нушич, Андрей БЕНКОВ в „Железният свитилник“ от Димитър Талев, Лазар (през лятото) в „Лазарица“ от Йордан Радичков, Колегата в „Предопределените“ от Елиас Канети, Шофьорът в „Шест целувки“ от Анна Петрова , Следователят в „Купонът“ от Златка Керемедчиева, Мъжът в " Искам " от Здрава Каменова и др.

Роли в киното и телевизията: „Armstrong“ ( режисьор Menahem Golan, с участието на Joe Lara, Frank Zagarino, Kimberley Kates, Charles Napier и др. ), „Чл.116 или без право на замяна“ ( режисьор Валентин Гоневски с награди от фестивалите „Черноризец Храбър“ и „Детектив Фест“ в Москва , „When Nietzsche Wept“ ( режисьор Pinchas Perry, с участието на Ben Cross, Armand Assante & Joanna Pacula ) и др.

Ивайло Брусовски е създател на историята за W.G.C. и нейните герои. Режисьор е на постановките : „Дон Кихот Де Ла Мачо“, „Х. П. като Хари Потър“, „Екшън в приказната гора“ и др. Режисьор и сценарист е на късометражните филми : " Весето и черно - бялото щастие ", " Весето и акитата ", " The Becky Thatcher' Story ", " Thirts " и др.

През юни 2010 е в журито на Третия Национален Фестивал на Камерните Любителски Театри в Нова Загора. Председател на журито е актьорът Любен Чаталов, а членове са театроведът Светла Бенева и Ивайло Брусовски. Баща е на две деца - Алиса и Дороти.