Дана Дакова е първата българка, чиято смелост в промените на тялото достигнаха мащабите на Майкъл Джексън. От скромно момиче от Поповица, тя излетя във високата орбита на световния поп.

Yana black.jpg

Всичко започна в един приемен ден в клиника за пластична хирургия „Бошнаков” (ул. Лавеле 18а; София), когато Дана пожела не силиконови подплънки, нито липосукция (от която няма нужда, потвърждение: спасител, басейн Спартак, свидетел на бедра по бански в 2 части), а изпълнението на голямата й мечта: да прилича на негърка.

Цената от 6 340лв. включва микротатуировка с тъмнокафява боя, процедура, която се прилага напълно успешно. Сега Дана с успех се явява на международни турнири All that Jazz, Ole South Carolina и Satchmo’s aunt и дори има трето място в певческия конкурс „Роза Блу – бялата жена, която отказа да отстъпи място на пенсионер в София”

Любимите поп-фолк изпълнения на Дакова в по-голямата си част включват Мария:

1. Джена – Живота няма втора серия

2. Мария – Не те обичам

3. Мария – Обич назаем

4. Мария – Единствен

5. Мария – Харесва ми така

6. Малина – Спаси ме любов

7. Вероника – В бяло съм сега

8. Соня Немска – Сряда вечер

9. Татяна – (не и помня заглавието, много тъжна...на клипа е като индийка)

В интервю за Оксипедия, Дана споделя: "Не съм и очаквала, че признанието ще дойде точно оттам! От Чарлстън, люлката на джаза! Третото място в конкурса за мен означава много, но и не просто за мен а и за приятелите ми."

За личния си живот певицата казва още: "Около мен няма нищо интересно. Аз живея със съпруга си на китна софийска уличка. Имаме куче, което често извеждам в парка. Не ме спират често за автографи. Приликата ми с Нина Симоне е удивителна - зная, но засега хората не ме разпознават" (смее се) "Все пак очаквам някой ден да имам деца. Когато питат: Мамо, ние защо сме бели!" ще им разказвам за борбите на (вече) моя чернокож народ и ще ги редувам с откъси от "Чичо Томовата колиба".

Певицата обича да хапва кашер. "един живот не стига" - смее се тя - "да си хем евреин, хем негър". Вкъщи обаче, никой не спазва този вид хранене. "Иска ми се повече хора да разберат за ползата от чистата храна" - въздъхва Дана - "но за съжаление вкъщи се яде главно чипс, който аз вкусно приготвям за съпруга си от тънки резени картофи"